Nieuwe caravan? Zorg voor een passende verzekering

Koop je een kostbare nieuwe caravan, dan hoop je er nog jaren vakantieplezier mee te beleven. Des te groter is de teleurstelling wanneer de caravan ernstige schade oploopt en als verloren moet worden beschouwd. In die situatie is het essentieel om te weten wat de verzekeraar zal vergoeden. De verschillen tussen aanbieders zijn groot. 

Onderzoeksbureau MoneyView nam de verschillende uitkeringsmogelijkheden van verzekeraars onder de loep. Bij sommige verzekeraars kun je bij het afsluiten van de caravanverzekering zelf kiezen. Bijvoorbeeld voor een regeling waarbij je de actuele nieuwwaarde vergoed krijgt na het onherstelbaar beschadigd raken van de caravan tijdens de eerste drie jaar na aankoop. Over het algemeen de meest aantrekkelijke optie.

  • In de eerste drie jaar na aankoop
    Is er in de eerste drie jaar na aankoop sprake van schade, dan krijg je bij 44% van de verzekeringen een uitkering op basis van de actuele nieuwwaarde van de caravan. Bij de rest geldt een uitkering op basis van de oorspronkelijke nieuwwaarde of aanschafwaarde. Dit is doorgaans minder gunstig.

  • In het vierde of vijfde jaar na aankoop
    De schadevergoeding loopt sterk uiteen per verzekering. Zo biedt nog steeds 38% van de aanbieders een uitkering op basis van de actuele nieuwwaarde in het vierde en vijfde jaar na aankoop. Nog eens 38% van de producten biedt een uitkering op basis van de oorspronkelijke nieuwwaarde en 6% op basis van de aanschafwaarde.

Naast het bovenstaande krijg je bij een klein deel van de verzekeraars een schadevergoeding op basis van de nieuwwaarde, maar wordt hierin wel een vaste afschrijving verwerkt. Nog een methode is het vaststellen van de dagwaarde door een expert.

Ingewikkelder bij tweedehands caravans
Voor tweedehands caravans ligt het ingewikkelder. Veel verzekeraars kijken bij het bepalen van een schadevergoeding naar de leeftijd van de caravan. Afhankelijk van de leeftijd wordt vervolgens bepaald of de actuele nieuwwaarde, de nieuwwaarde minus afschrijving, de aanschafwaarde of zelfs de relatief lage dagwaarde wordt aangehouden. Welke van de opties geldt, bepaalt sterk hoe de hoogte van de schadevergoeding uitvalt. Als je nieuwe caravan in het eerste jaar al forse schade oploopt zijn de meeste verzekeraars coulant. De meerderheid zal de aanschafwaarde van de caravan vergoeden, los van het eigen risico.

Eigen risico bij schade
Schade aan een caravan kan snel in de honderden of zelfs duizenden euro’s lopen. Houd daarbij rekening met het eigen risico dat je bent overeengekomen bij het afsluiten van de verzekering. Dit bedrag wordt afgetrokken van de schadevergoeding. Bij iets meer dan een kwart van de verzekeraars kun je de hoogte van het eigen risico deels zelf kiezen. Ga je voor een hoger eigen risico? Dit zie je terug in een lagere maandpremie. Andere aanbieders hanteren een vast eigen risico. Bij een enkele hoef je zelf niets bij te dragen na schade.

Heb je een nieuwe caravan met een hoge verzekerde waarde (> € 50.000)? Mogelijk is het eigen risico in dat geval hoger. Verzekeraars kunnen ook een hoger eigen risico rekenen als de caravan in het buitenland gestald staat.

Online vergelijking caravanverzekering niet volledig
Een online vergelijking van de caravanverzekering is eigenlijk nooit helemaal volledig. Vergelijkingssites hebben namelijk geen totaalbeeld van de premies en uitkeringsregelingen van alle caravanverzekeringen. Dit maakt het online vergelijken van caravanverzekeringen uitdagend. Wij helpen je graag met het afsluiten van verzekeringen tegen de best passende voorwaarden en scherpste premie. Stuur hiervoor een vrijblijvend bericht via het onderstaande formulier.

De caravanverzekering is een goed voorbeeld van een verzekering waarbij de premie niet het enige is dat telt. Het kan bij grote schade nogal verschil maken waar de verzekeraar de schadevergoeding op baseert. Zorg dat je weet hoe het zit voordat je met je mobiele vakantieplek op avontuur gaat. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie