Hoogste prijsstijgingen in bijna 40 jaar

Het dagelijks leven is in november een stuk duurder geworden dan een jaar geleden. De prijzen voor goederen en diensten zijn met 5,2 procent gestegen. Deze inflatie is de grootste toename in bijna veertig jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. De boosdoener komt voornamelijk uit de energiehoek. Vooral gas en elektra is fors duurder geworden.

Eenvoudig gezegd houdt inflatie in dat het dagelijks leven steeds duurder wordt doordat prijzen van producten stijgen. Een paar procent wordt gezien als een gezond effect in een goed draaiende economie. Centrale Banken streven naar een percentage van circa twee procent. Stel je doet nu boodschappen en je betaalt 100 euro voor. Met twee procent inflatie reken je in het volgende jaar 102 euro af voor diezelfde boodschappen.

Energieprijzen met drie kwart gestegen
Vooral de prijzen van gas en elektra hebben bijgedragen aan stijgende kosten. Zo was gas in november 53 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Elektriciteit is zelfs 74,9 procent duurder. De stijgende energieprijzen zijn ook terug te zien aan de pomp. Een liter benzine aan de pomp kost nu gemiddeld 2,01 euro, terwijl dit een jaar geleden nog €1,52 was. Zonder het meetellen van de energieprijzen zou de inflatie rond de drie procent bedragen.

Kleding en voedsel ook duurder
Ook voedsel en kleding zijn duurder geworden. Voor kleding rekende je in november 5,2 meer af dan vorig jaar. De prijs van voeding zat met 1,1 procent in de lift. Vooral voor aardappelen, fruit, koffie en thee moet je dieper in de buidel tasten. Wijn is juist goedkoper geworden, in tegenstelling tot bier.

Ook in rest van Europa hogere inflatie
Gemiddeld genomen is in de rest van Europa ook sprake van sterke inflatie (4,9%). Hoewel Nederland boven dat gemiddelde ligt, doen onze zuider- en oosterburen er een schepje bovenop. De Europese Centrale Bank (ECB) is echter niet van plan om in te grijpen en de inflatie te drukken. De ECB verwacht dat de hoge inflatie tijdelijk is en eind volgend jaar weer op een lager niveau ligt. De meningen hierover zijn overigens verdeeld onder economen.

Centrale Banken hebben indirect invloed op de inflatie. Wanneer zij de rente bijvoorbeeld verhogen, wordt het duurder om geld te lenen en levert sparen meer op. Dit kan ervoor zorgen dat de inflatie weer daalt. Afgelopen jaren is de rente laag gehouden en er steeds gemikt op een inflatie van ongeveer twee procent.

Het leven is afgelopen maand een stuk duurder geworden. Houd er rekening mee dat de prijzen in de komende maanden verder stijgen. Dreigen je uitgaven boven je inkomen uit te groeien? Zorg dat je op tijd actie onderneemt. Maak een overzicht van uitgaven die je terug kunt brengen of zelfs kunt schrappen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie