Inboedelverzekering met cyberdekking. Wat wordt vergoed?

Identiteitsdiefstal, gijzeling van je computer, virussen, phishing… Een kleine greep uit het assortiment van de cybercrimineel. Tijdens de coronacrisis zijn er fors meer cyberincidenten geregistreerd. Het aantal lag zelfs hoger dan traditionele inbraken. Verzekeraar Aon speelt in op de verschuiving naar digitale veiligheid met een standaard cyberdekking op haar inboedelverzekering. Met name kosten voor advies vallen onder de dekking.

Het fenomeen cyberdekking zelf is niet nieuw. Bij de gemiddelde verzekeraar is het alleen geen standaard onderdeel van de dekking. In dat geval kan je het als aanvullende module afsluiten.

Dekking cyberverzekeringen verschilt
Vergelijk goed de dekking van de verschillende verzekeringen. Zo dekt Aon alleen de kosten voor het oplossen van ontstane problemen, of het beperken ervan. Stel een indringer krijgt via jouw computer toegang tot je bankrekening en weet €1.000 te ontvreemden. Het geld zelf valt niet onder de dekking van de genoemde verzekering. Wel kan je een vergoeding krijgen voor het inwinnen van advies, bijvoorbeeld om de oorzaak te achterhalen en het lek te dichten. De dekking voor advieskosten is gemaximeerd op €5.000. Verzekerden kunnen daarnaast 24/7 terecht bij de verzekeraar voor vragen en advies. 

Cybercrime is meer dan alleen virussen
Voorbeelden van cybercrime zijn identiteitsdiefstal, privacyschending, beveiligingsinbreuk en ransomware. Dat gaat lang niet altijd om ingewikkelde inbraakpogingen in computersystemen. Digitale veiligheid is minder een ver van je bed show dan je soms denkt. Aon maakt dit duidelijk met  de volgende voorbeelden:

  • Je zoon heeft net zijn rijbewijs opgehaald bij het gemeentehuis. Vol trots deelt hij een foto daarvan op social media. Criminelen gebruiken deze foto om telefoonabonnementen mee af te sluiten, terwijl de rekeningen voor je zoon zijn. Een cyberverzekering biedt hulp om van deze abonnementen af te komen en te bewijzen dat jouw zoon deze niet heeft afgesloten.

  • Je organiseert een feest en laat per ongeluk de gastenlijst met namen en adressen liggen in de trein. Hiermee komen deze gegevens in handen van derde. Hoewel er niet direct schade wordt geleden, wil je wel weten wat je kunt doen om deze vorm van privacy-inbreuk te beperken. Een specialist kan je adviseren hoe je dit het beste kunt aanpakken. 


Verplichtingen en uitsluitingen
Neem voordat je een beroep op de verzekering doet eerst de polisvoorwaarden door op eventuele verplichtingen en uitsluitingen. In het geval van een cyberverzekering moet wel worden voldaan aan de voorgeschreven beveiligingsmaatregelen en is het zaak om de schade zo snel mogelijk te melden. 

Wil je ook verzekerd zijn voor de eventuele schade zelf? Dan kan je bij verschillende partijen ook een particuliere cyberverzekering afsluiten. Let ook hierbij op de polisvoorwaarden. Zorg dat je een verzekering afsluit die past bij jouw wensen en controleer of je niet dubbel verzekerd bent.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie