Snelle afhandeling schade na auto-ongeluk

Stel, je raakt betrokken bij een auto-ongeluk en loopt daarbij schade op. Het laatste waar je dan behoefte aan hebt is een langdradige afhandeling van jouw schadeclaim. Een aanpassing van de regels voor verzekeraars moet zorgen voor meer snelheid nadat jij de lichamelijke of materiële schade hebt gemeld.

Het gaat daarbij om schade als gevolg van een auto-ongeluk, zonder dat je de bestuurder van de auto was. Jaarlijks zijn er ongeveer 65.000 verkeersdeelnemers met letsel na een ongeval. Eén op de vijf daarvan zat niet achter het stuur en had dat ook geen schuld aan de aanrijding.

De eeuwenoude vraag: wie reed wie aan?

Volgens de huidige regels kun je als inzittende letsel of andere schade als gevolg van een auto-ongeluk pas met de verzekering afhandelen nadat de aansprakelijkheid duidelijk is. Dat betekent dat je moet wachten tot vastgesteld is wie nu precies wie aanreed. Soms is dat snel duidelijk. Maar als je pech hebt, kan het weken duren voordat helder is bij wie je de claim kunt indienen.

Schade direct afhandelen

De nieuwe regels maken de vraag wie de ‘schuldige’ is overbodig. Raak je als inzittende betrokken bij een ongeval, dan weet je meteen bij wie je moet zijn: de verzekeraar van het motorvoertuig waar je in meereed. Dat is goed nieuws, want zo hoef je niet te wachten maar kan de schade meteen door een verzekeraar behandeld worden. Meer dan 95% van alle verzekeraars gaat schades van inzittenden volgens deze nieuwe regeling afhandelen.

Geen directe verzekering voor bestuurders

De regeling geldt niet voor bestuurders. Hun schade wordt nog steeds afgehandeld door de verzekeraar van degene die aansprakelijk voor het ongeluk is. Onderzocht wordt of een directe verzekering de oplossing is. In dat geval behandelt je eigen verzekering jouw (letsel)schade, ook als een ander hiervoor aansprakelijk is. Vooralsnog is dit echter toekomstmuziek.

Wat dekt je WA-verzekering?

Heb je een auto, dan is een WA-verzekering verplicht. Deze verzekering dekt de schade die jij als bestuurder zelf toebrengt aan andere weggebruikers. Met diverse uitbreidingsmogelijkheden kun je ook de schade aan je eigen voertuig verzekeren. Deze verzekeringen keren echter niet uit aan jou of medepassagiers als je zelf de veroorzaker bent van het ongeluk. Hetzelfde geldt als er geen schuldige aan te wijzen is.

Dit kun je als autobezitter wel regelen

Wil je ook de schade van medepassagiers afdekken, dan is daarvoor de schadeverzekering voor inzittenden en ongevallen inzittendenverzekering. Deze sluit je af bij je autoverzekering. De schadeverzekering keert de werkelijke schade uit aan alle inzittenden, los van de schuldvraag. De ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij invaliditeit of overlijden van inzittenden van de auto. Medische kosten zijn overigens gedekt via je zorgverzekering.

De nieuwe regels gaan volgend jaar (1 april) in. Zo krijgen de verzekeraars nog voldoende tijd om zich voor te bereiden op de wijzigingen. Heb je vragen over de beste autoverzekering in jouw situatie, of over de afhandeling van schade? Wij zijn je graag van dienst met helder advies. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie