Wie betaalt de schade als je je auto uitleent?

Iedereen leent zijn auto wel eens uit aan vrienden of familie. Vaak gaat het om een kort ritje, waardoor je niet zo snel denkt aan de schade die kan ontstaan. Maar wat als je neefje met jouw auto achterop botst bij een andere bestuurder? Of wanneer je beste vriend met jouw auto een paaltje raakt? Wie betaalt dan de schade?

Elke Nederlandse auto is minimaal verzekerd met een WA-verzekering. Bij auto's nieuwer dan (gemiddeld) 8 jaar wordt vaak voor een uitgebreidere dekking gekozen: beperkt casco of de all risk-autoverzekering. De autoverzekering moet afgesloten zijn op naam van de persoon die het meest in de auto rijdt. 

Andermans schade gedekt op jouw verzekering

Een autoverzekering is gekoppeld aan de auto. Leen je je auto uit, dan zal de schade die de bestuurder maakt, gedekt zijn op jouw verzekering. Afhankelijk van welke dekking jij gekozen hebt, keert je verzekeraar uit.

De schade die een ander met jouw auto maakt, is gedekt onder een aantal voorwaarden. Zo moet jij toestemming gegeven hebben voor het lenen van de auto en mag de bestuurder de auto niet gebruiken voor andere doeleinden (bijvoorbeeld als taxi of lesauto) dan in de polis vermeld staat.

Negatief effect op schadevrije jaren

Wanneer je schade claimt op je autoverzekering, heeft dit een negatief effect op je schadevrije jaren. Dit geldt ook voor schade die ontstaat tijdens het uitlenen van je auto. Kortom, als iemand anders schade veroorzaakt met jouw auto, val jij terug op de bonus-malus ladder. Dit bekent minder schadevrije jaren en dus minder korting op je premie.

Als je na het ongeluk de schade niet claimt, ofwel uit eigen zak betaalt, worden je schadevrije jaren niet beïnvloed.

Schade buiten de dekking van je verzekering

Valt de gemaakte schade niet onder jouw verzekering, bijvoorbeeld omdat je geen all-risk dekking hebt, dan krijg je sowieso niets vergoed. Je kunt proberen de schade te verhalen op degene die de auto heeft geleend, maar hier zijn geen standaard regels voor.

Hoe vervelend ook, de schade die bij het lenen van de auto ontstaat, valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij geeft toestemming voor het gebruiken van de auto en het risico is daarom voor jou.

Verhalen op aansprakelijkheidsverzekering uitgesloten

Het is niet mogelijk om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van degene die jouw auto geleend had. Schade veroorzaakt met motorvoertuigen is uitgesloten van aansprakelijkheidsverzekeringen en wordt nooit vergoed.

Maak vooraf afspraken

Om scheve gezichten te voorkomen is het verstandig om afspraken te maken met degene die je auto leent. Spreek bijvoorbeeld af dat hij bij een ongeluk bijdraagt aan de kosten van de premieverhoging van jouw verzekering. Of dat hij de schade uit eigen zak betaalt.

Wanneer degene aan wie jij je auto uitleent schade veroorzaakt, draai jij op voor de schade. Een tijdelijke verzekering hiervoor bestaat helaas niet. Ook de aansprakelijkheidsverzekering van de ander biedt geen uitkomst. Maak daarom altijd duidelijke afspraken met de tijdelijke bestuurder. Dat voorkomt ellende en scheve gezichten achteraf.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie