Autoverzekering kan goedkoper wanneer je minder rijdt

De coronacrisis heeft een grote verandering teweeggebracht in onze dagelijks leven. Voorheen sloten we op een doordeweekse dag vaak achteraan in de file. Door corona ligt het gemiddelde aantal gereden kilometers per jaar veel lager. Deze verandering in het rijgedrag kan invloed hebben op de premie van je autoverzekering. 

De coronacrisis heeft ons laten zien dat thuiswerken in veel gevallen prima mogelijk is. Aannemelijk is dat dit een blijvend effect is en veel mensen ook in de toekomst meer thuis blijven werken. Bij je autoverzekering kan dit een voordeel opleveren. Dit heeft alles te maken met de kilometrage. 

Kilometrage heeft invloed op je premie
De hoogte van de premie van je autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Eén daarvan is de kilometrage. Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, moet je opgeven hoeveel je in dat jaar denkt te gaan rijden. Des te meer kilometers je verwacht te maken, des te hoger de premie wordt. Want hoe meer je rijdt, hoe te groter de kans op schade of een defect aan je auto. Andere factoren die invloed hebben op je premie zijn: 

  • Leeftijd verzekeringnemer
  • Schadevrije jaren 
  • Cataloguswaarde auto
  • Woonplaats
  • Soort autoverzekering (alleen WA, beperkt casco of volledig casco)


Verlaging van kilometrage is lagere premie
Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat je flink kunt besparen als je verwacht minder te rijden komend jaar. Om inzichtelijk te maken wat je kunt besparen, zijn twee profielen opgesteld. Eén profiel met een goedkopere auto en gunstige omstandigheden, zoals veel schadevrije jaren en woonplaats in een rustig dorp. Het andere profiel is minder gunstig en heeft een duurdere auto, geen schadevrije jaren en als woonplaats Amsterdam. 

In het onderzoek is rekening gehouden met de gemiddelde besparing. Dit is wat je zou besparen wanneer je bij een gemiddelde premiehoogte alleen de kilometrage naar beneden bijstelt. Daarnaast wordt ook de maximale besparing meegenomen. Hierbij gaat het om de besparing als je een verzekering hebt bij de duurste aanbieder, je de kilometrage naar beneden bijstelt én overstapt naar de goedkoopste aanbieder. Onderstaand volgen de uitkomsten van het onderzoek.

Zeker wanneer je auto nu voornamelijk voor je deur staat, kun je flink besparen op je autoverzekering. Vergeet echter niet dat je autoverzekering uit meer bestaat dan de premie. Ook de voorwaarden van de autoverzekering zijn belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar de acceptatievoorwaarden, het uitkeringsbeleid, eigen risico of hulpverlening in binnen- en buitenland. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie