Minder huishoudens met schulden. Wel toename bij ZZP’ers en zelfstandigen

Ondanks de coronacrisis is het aantal huishoudens met problematische schulden niet toegenomen. Op 1 oktober 2020 ging het om ruim 614.000 huishoudens, ofwel 7,6% van alle particuliere huishoudens. Voor de crisis lag dit percentage zelfs nipt hoger. Wel is een toename zichtbaar onder ZZP’ers en zelfstandigen.

In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht het CBS in kaart hoe is gesteld met schuldenproblemen bij Nederlandse huishoudens. Het kan enige tijd duren voordat schulden de stempel problematisch krijgen. Ook worden niet alle schulden geregistreerd, bijvoorbeeld schulden bij familieleden of kennissen. Het kan dus zijn dat niet alle schulden al zichtbaar waren bij de meting afgelopen oktober.

Wanneer zijn schulden problematisch?
Een keer de energierekening later overmaken valt niet meteen onder de noemer problematisch. Het CBS heeft verschillende criteria vastgesteld waar tenminste één persoon in het huishouden aan moet voldoen. Voorbeelden zijn:

  • Heeft een bij het BKR geregistreerde betalingsachterstand
  • Heeft ten minste zes maanden de zorgpremie niet betaald
  • Heeft langer dan 27 maanden een toeslagschuld van minimaal €50 openstaan bij de Belastingdienst
  • Heeft langer dan 15 maanden een schuld van minimaal €50 voor overige belastingaanslagen openstaan bij de Belastingdienst.


Instromer vaker zzp’er of zelfstandige
Tussen 1 januari en 1 oktober 2020 kregen 614.000 huishoudens te maken met geregistreerde problematische schulden. Onder deze instromers nam het aandeel huishoudens zonder werknemer iets toe. Zij hadden ook vaker dan de instromers voor 1 januari een zelfstandige in het huishouden of iemand met een flexibel contract. Overigens kan het in sommige sectoren met veel tijdelijke contracten hard gaan. Denk aan de horeca waar nu juist weer een tekort is aan personeel. 

Vaker thuiswonende kinderen 
Huishoudens met problematische schulden tellen vaker één of meer thuiswonende kinderen. Op 1 oktober 2020 had 45,3% van de huishoudens met problematische schulden één of meer kinderen, tegenover 31,4% van de huishoudens die geen problematische schulden hadden.

Grootste aandeel in Rotterdam
Rotterdam staat bovenaan de lijst als gemeente met in verhouding het grootste aantal huishoudens met problematische schulden. De top-4 is:

  • Rotterdam - 15,5%
  • Schiedam - 13,7%
  • Lelystad - 13,4%
  • Den Haag - 13,3%


Van de vier grote steden telde Utrecht met 6,5% relatief weinig huishoudens met problematische schulden.

Zit jij iedere maand krap bij kas? Ga goed bij jezelf na welke kosten je maakt die misschien niet noodzakelijk zijn. Een evenwichtig uitgavenpatroon is vaak net zo belangrijk als het geld dat je ter beschikking hebt.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie