Voor 2021 een vakantiehuisje kopen? Let op deze risico’s

Wie volgend jaar een vakantiewoning koopt, betaalt meer overdrachtsbelasting dan nu. Het verschil bedraagt zes procent. Op een vakantiehuis van 1,5 ton is de extra kostenpost €9.000. Verwacht wordt dat veel mensen nog dit jaar willen kopen, om zo deze extra kostenpost voor te zijn. Zie jij je ook al zitten op jouw eigen patio aan zee of midden in het bos? Neem in je enthousiasme ook de risico’s en aandachtspunten mee voordat je spontaan een bod uitbrengt. 

Op Prinsjesdag is aangekondigd dat de overdrachtsbelasting naar 8 procent gaat voor woningen waar je niet (permanent) zelf in woont, in plaats van de 2 procent nu. Deze wijziging geldt ook voor  vakantiewoningen.

Aandachtspunten en risico’s kopen vakantiehuisje
De prijs van vakantiewoningen is in de afgelopen jaren fors gestegen. Zelfs een klein huisje op een park is al snel een behoorlijke investering. Koop bewust en let op onder andere de volgende zaken:

 • Een tweede hypotheek
  Voor een vakantie - of recreatiewoning hebben de meeste mensen een tweede hypotheek nodig. Geldverstrekkers stellen aan een tweede hypotheek strengere eisen. Het maximum leenbedrag valt vaak een stuk lager uit dan bij je eerste hypotheek. Reken erop dat je zelf ook spaargeld moet inleggen om de koop mogelijk te maken.   

 • Extra kosten door erfpacht
  Bij veel vakantiehuisjes koop je alleen het huisje en niet de grond. Hierdoor lijkt de aanschaf goedkoop. De werkelijkheid ligt vaak net iets anders. Je moet de grond waarop het huisje staat huren, ofwel pachten. Let erop hoeveel je jaarlijks kwijt bent aan pacht. Staat je woning op een park? Houd in dat geval ook rekening met extra kosten voor onderhoud van het park en aan welke voorwaarden je verder moet voldoen. 

 • Let op de bouwkundige staat
  Veel vakantiehuizen zijn niet zo solide gebouwd als ‘echte’ woonhuizen. Daarnaast heeft niet iedere eigenaar voldoende aandacht voor onderhoud. Met een bouwkundige keuring heb je meer zekerheid over de staat van de vakantiewoning. 

 • Indirecte kosten bij verhuren
  Onderschat bijkomende kosten niet als je de vakantiewoning verhuurt. Bij verhuur liggen de eisen aan de woning vaak hoger. Vakantiegangers verlangen vaak luxe en comfort. De inrichting moet daarop aangepast worden. Daarnaast moet de woning tussen het verblijf van gasten schoongemaakt worden. Dit kan je zelf doen of aan een bedrijf overlaten. 

 • Extra maandelijkse lasten
  Ook bij een recreatiewoning heb je te maken met standaard maandelijkse kosten zoals gas, water, licht, internet, hypotheek, enzovoorts. 


Een eigen recreatiewoning heeft zijn voordelen. Nooit meer een jaar van te voren boeken om je favoriete plekje te bemachtigen. Het kan daarnaast een zinvolle investering zijn. Denk er wel goed over na. Ook een vakantiewoning heeft degelijk onderhoud nodig en het lijkt financieel soms rooskleuriger dan uit de praktijk blijkt. Kortom, koop bewust!

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Findigo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie